neurofeedbacktraining

SNAPSYNAPS en neurofeedback

Ben je snel afgeleid? Kun je je gedachten niet bij een onderwerp, instructie of college houden? Dwalen je gedachten af naar andere dingen?


Moeite hebben met het richten en vasthouden van je aandacht en concentratie kan heel vervelend zijn, waar iedereen zo nu en dan last van kan hebben. Maar het kan pas echt storend worden als je dit heel vaak bij jezelf of je kind ervaart. Het zou kunnen dat je brein te actief of juist te inactief reageert en functioneert. Als je hersenen vooral inactief zijn, merk je dat je het moeilijk vindt om voldoende alert te zijn om de informatie te ontvangen en te verwerken. Voelt je hoofd juist overactief, dan is het zo druk in het hoofd, dat het moeilijk is om terug te schakelen naar meer rust om informatie in je op te nemen en te verwerken. Dit kan heel onaangenaam voelen.


Het kan ook zijn dat het brein voor een langere periode heeft moeten omgaan met een flinke mate van stress, zoals hoge werkdruk, angsten of andere trauma’s. Langdurige stress om wat voor reden dan ook, kan leiden tot een overactief brein, een brein dat altijd ‘aan’ staat. Hierdoor wordt het voor de hersenen moeilijker om van overactief terug te schakelen naar een meer ontspannen vorm om tot rust te komen.

Herken je het bovenstaande, bij jezelf of je kind? Neurofeedbacktraining zou het begin van een oplossing kunnen zijn.

Wat is het?

Neurofeedback is een wetenschappelijk onderbouwde trainingstechniek voor de hersenen, met langdurig resultaat. Neurofeedback is namelijk gebaseerd op een leerproces van het brein. Tijdens de training zie je je eigen breinactiviteit veranderen en krijgen je hersenen positieve feedback, waar het door leert. Op deze manier kun je divere klachten verminderen. Er wordt gewerkt volgens vaste evidence based neurologische protocollen. Letterlijk betekent evidence based ‘op bewijs gebaseerd’. Het gaat er hierbij om dat er gebruik wordt gemaakt van het beste beschikbare bewijs. De neurofeedbacktraining werkt dus volgens een vast en wetenschappelijk bewezen stramien. Als coach en trainer kan ik niet afwijken van bepaalde protocollen die zijn opgesteld door neurowetenschappers. Zo is de breinmeting altijd exact even lang en in dezelfde volgorde en wordt de data altijd op dezelfde manier berekend. Hierdoor kun je trajecten in kaart brengen, vergelijken, evalueren en bijsturen indien nodig.

Hoe werkt het?

Om te ontdekken hoe jouw brein werkt en schakelt, maken we eerst een EEG meting. Je krijgt een band om je hoofd waarmee de werking van jouw brein wordt gemeten. Dit meten we op drie punten: achter je oren en via je voorhoofd. Een breinmeting klinkt heel spannend; het is met onze apparatuur van Brainmarker.com echter volkomen eenvoudig en veilig.

De verschillende golven in het brein worden uitgedrukt in verschillende kleuren, zo zie en begrijp je direct wat je ziet en wat er op dat moment in jouw brein gebeurt. De meting duurt in totaal 5- 10 minuten.

De training: wat gebeurt er in je brein?

Het brein leert door beloning en dat is dus ook precies wat we gaan doen: het brein belonen voor goed gedrag. Je kiest zelf een filmpje uit dat minimaal 30 minuten duurt en traint op je eigen mobiele telefoon of tablet. Je ziet door jouw eigen hersenactiviteit de grootte van de film op het scherm veranderen. Wanneer je hersenen goed trainen, zie je meer van je filmpje en wordt het scherm groter. Dat is de beloning en hierdoor leert het brein nieuw gedrag. Wanneer je brein terugvalt in oud gedrag, bijvoorbeeld wegdromen, dan wordt het scherm kleiner en zie je je filmpje niet goed.

Door neurofeedbacktraining leert je brein schakelen tussen actieve en ontspannen breintoestanden.  Zo leert je brein focussen en weer te ontspannen, op de momenten dat je dat nodig hebt.

 

De afbeelding laat in kleuren de verschillende toestanden in het brein zien, zoals deze door onze EEG gemeten worden: onderactivatie, stationair draaien (de start-modus), activatie en overactiviatie.

Wanneer de breintoestanden worden vergeleken met een auto, wordt de werking ervan heel inzichtelijk. Links zie je een grijs brein. Hier ben je in diepe rust tijdens je slaap. Daarnaast is het brein gedeeltelijk paars gekleurd. Dit geeft onderactivatie aan, bijvoorbeeld als je zit te dagdromen of als je moe bent. Geel geeft aan dat je in rust bent en stationair draait. Je kunt zo wegrijden als het nodig is. Als je brein informatie moet verwerken moet het wel doorschakelen naar een hogere versnelling. Dit is groen: activatie. Dit zie je als je een opdracht uitvoert en er met je aandacht bij bent. Is deze opdracht wel moeilijk en moet je brein verder doorschakelen, dan zien we rood. De auto racet en blijft gas geven. Ons brein schakelt naar behoefte. Blijft je brein langere tijd in de rode stand staan, dan ontstaan er problemen. Langdurige stress is schadelijk voor het lichaam.

Zo ga je trainen: dit doe jij

Je kiest zelf meerdere filmpjes uit met een duur van 30 minuten via YouTube. Hiermee kun je trainen op jouw tablet of mobiele telefoon. De mobiele telefoon heeft de voorkeur, omdat dat scherm kleiner is en de hersenen meer uitdaagt. Volwassenen trainen de eerste keer samen met de trainer.Voor kinderen geldt hetzelfde, maar zij komen ook nog wekelijks naar de praktijk om samen met de coach te trainen. Er moet minimaal drie keer per week worden getraind om voldoende resultaat te behalen.

Het resultaat

Tijdens de 30 tot 40 trainingen die je minimaal drie keer per week doet, ga je je brein leren schakelen tussen de verschillende toestanden. Dat voelt niet altijd prettig. In het begin kun je hoofdpijn krijgen of erg moe worden. Mensen die de training gedaan hebben, rapporteren aan het einde minder last te hebben van prikkels van buitenaf, zoals licht en geluid. Ook noemen kinderen dat de concentratie is verbeterd en dat zij beter de aandacht kunnen houden bij een uitleg in de klas. Er wordt meer rust in het hoofd ervaren, waardoor er ruimte komt voor andere dingen.

Ervaringen

"Sinds ik de neurofeedbacktraining heb gedaan, kan ik weer naar een feestje of concert zonder oordoppen te moeten gebruiken"


45-jarige vrouw met NAH


"De neurofeedbacktraining heeft mij geholpen bij mijn duizeligheidsklachten. Ook merk ik dat ik me beter kan concentreren op gesprekken met mensen en dat ik geluiden van buitenaf kan buitensluiten"


Vrouw met MS